Módosul a romániai vadászati törvény: az autósoknak is kifizetik a vadkárokat

Kártérítést kapnak a jövőben azok a gépkocsivezetők, akik közútra tévedő vadállatot ütnek el autójukkal – jelentette be a képviselőház mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszeripari bizottságának Gyulafehérváron zajló csütörtöki ülésén Ioan Denes vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter. 

Az ülésen a parlamenti képviselők és a meghívottak a vadászati törvény készülő módosításairól tárgyaltak. Ioan Denes azt mondta, az új jogszabályban leszögezik majd, hogy kártalanítani fogják azokat a sofőröket, akiknek az autója vadállattal való ütközés miatt rongálódik meg. A kártérítést az útkarbantartó vállalatnak kell majd kifizetnie, ha nem helyezett ki a medvék, őzek, szarvasok stb. közeli tartózkodására figyelmeztető táblákat. Ha viszont eleget tett ennek a kötelességének, és a figyelmeztetés dacára is megtörtént a baleset, akkor a kártérítést az állam fizeti majd - mondta a miniszter.

Egy másik módosító javaslat arra vonatkozik, hogy a vadkárok után akkor is megkapják a gazdák a kárpótlást, ha nem tudják igazolni, hogy 24 órából 24-et őrizték a mezőgazdasági területüket és kihelyezték a vadállatok elriasztására szolgáló eszközöket. Denes kifejtette, a jelenlegi előírások „majdnem lehetetlen” feltételekhez kötik a vadkárok utáni kárpótlás kifizetését, így a gazdák az esetek többségében „maradtak a kárral”. A készülő jogszabály azonban megszünteti ezeket az előírásokat, tette hozzá a miniszter. Alexandru Stanescu, a képviselőházi szakbizottság elnöke közölte: két hét múlva együttes ülést tartanak ez ügyben a környezetvédelmi bizottsággal, majd végső szavazásra a plénum elé terjesztik a törvénymódosító indítványt.

Forrás: Vadászmester