Báloztak a kárpátaljai vadászok

„A vadászat több, mint fegyverdörgés” – tartották a régi zöldkalaposok, és bizony igazuk volt.

A jó vadásztársaságok tagjai között ugyanis többek között meg kell lennie annak az összhangnak, ami anno a cigányprímás és bandája, vagy a négyes grófi hintó kocsisa és fullajtárja között is elengedhetetlen volt. Ennek pedig nincs jobb módja, mint a fehér asztal és muzsikaszó melletti kvaterkázás, a vadászoknak a farsangi szezonban a vadászbál.

Ehhez tartották magukat idén a nevetlenfalui nimródok is, akiknél az idén komoly változások történtek. Macsiovszky József – ki közel negyven évig viselte a vadásztársaság elnökének tisztségét – ugyanis korára való tekintettel idén nyáron lemondott a társulat vezetéséről. Utódja Anatolij Kozakov lett, aki igencsak kapitányos szigorral vetette bele magát a munkába.

Erre persze lehetett számítani, hiszen a környéken csak Toliknak becézett újsütetű elnök nyugdíjas rendőrként is megőrizte a katonás szigort. Ezt rögtön megtapasztalhatták a későn jövők, akikre barátunk alaposan rápirított, hiszen „rendnek márpedig lennie kell”, és a nevetleni társulatban bizony rend van. Ezt mutatják az eredményeik is, hiszen a mindössze 25 fős társaság területén 53 mezei nyúl, 76 fácánkakas, három őzbak és két vaddisznó esett.

Az elnök éves beszámolójában kiemelte a szezon során lőttek több, mint húsz rókát, hiszen apróvadas területként elemi érdekük a ravaszdiak kordában tartása. Megújult a társulat vadászháza, és tizenhét vadonatúj – mára már a vad által látogatott – etető épült. Egyszóval az „új söprű” tényleg igyekezett jól seperni.

A hivatalos megnyitó végén a közösség kegyelettel adózott két társuk, Domokos Zsigmond és Kis Csaba emlékének. Az első pohárral őket idézték meg. A többit viszont már a vigasság jegyében fogyasztotta a társulat, amely nem mellőzte a szebbik nem megtisztelő jelenlétét sem. A nevetlenfalui Dianák, vagyis a vadászfeleségek és feleségjelöltek ugyanis talán még jobban várták a bált, mint nimródok. Lelkesedésüket meg lehetett érteni, hiszen a hangulatról Ugocsa rutinos, 1967-ben alapított zenekara, a Csetneki Band gondoskodott. A muzsikusok tudták, hogyan lehet megtáncoltatni a legmackósabb vadászokat is, hiszen a szőlősgyulai banda tagjai maguk is vadászok.

Forrás: Vadászmester