Azt írták: a pécsi Nagydeindoli utcában és a Középdeindol-hegyhát dűlőben található elhanyagolt kertekben megtelepedett vaddisznók miatt lakossági bejelentések érkeztek, mert a vad jelentős károkat okozott a gyümölcsösökben.

– A terület nincs közvetlen kapcsolatban vadászható területtel, ezért a kártékony állomány eltávolításának egyetlen lehetséges módja a vaddisznók belterületi vadászata – hangsúlyozták.

A vadkárelhárítást végző Hosszúcser Vadászegylet elnöke, Jelenszky Márton az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy országos probléma és egyben világjelenség a vad elszaporodása lakott területek közelében.

Mint közölte, az érintett pécsi területen élő állomány pontos nagyságáról egyelőre nincs ismeretük, a lakosság jelzései alapján ugyanakkor több generáció óta ott élő vadról, köztük malacos kocákról van szó. A vaddisznókat a gyümölcsök és a zöldségek érésének idénye vonzza a közeli kertekbe ebben az időszakban.

Jelenszky Márton szerint telkenként néhány ezertől 30 ezer forintig terjedő intervallumban mozog a vaddisznók okozta kár értéke. Embereket, házi- és haszonállatokat a vad nem veszélyeztett.

A belterületi vadászatnál lelövési kvóta nincs, a lehető legtöbb vad elejtését tervezik. A vad már a vadászattal járó zavarással is helyváltoztatásra bírható – jegyezte meg.

A belterületi vadkárelhárítást a Hosszúcser három tapasztalt tagja végzi majd a hivatásos fővadász vezetésével. A két érintett utca egy-egy ingatlanában – a tulajdonosok hozzájárulásával – leseket és etetőhelyeket, úgynevezett szórókat alakítanak majd ki.

Jelenszky Márton kitért arra is, hogy a vadászat megkezdése előtt értesítik a környék lakosságát, ugyanakkor – mint kiemelte – tevékenységük az ott lakókat nem veszélyezteti. „A kijelölt helyekről százszázalékos biztonsággal lehet lövést leadni” – fogalmazott. Tájékoztatása szerint a belterületi vadállomány felszámolása leghatékonyabban az elhanyagolt területek rendbetételével oldható meg, használható módszernek nevezte a villanypásztorok, erős kerítések és telkekre telepíthető – ultrahangot kibocsájtó – vadriasztó berendezések alkalmazását is.

Forrás: Vadászlap