Az apróvadállomány csökkenésének megállítása a cél megyénkben

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadász Szövetség által térségünkben első alkalommal meghirdetett megyei szőrmés és szárnyas ragadozógyérítési hét produktuma került terítékre szerdán.
A szolnoki Diana Vadásztársaság vadászházának kertjében felsorakoztatott kártevőállomány nagysága a bizonyíték arra, hogy ehhez hasonló szervezett, időszakos programra szükség van az apróvadállomány további csökkenésének megállítása miatt.

Kasuba András megyei fővadász a ragadozógyérítési hét záróeseményén elmondta, a vadászatra jogosultaknak korábban az apróvadnevelésre kellett elsősorban hangsúlyt fektetni, de az utóbbi időszakban, s erre lehetőséget adott az új jogszabályi környezet, újra előtérbe helyezték a kártevőgyérítést.

Ezek a közelmúltban terítékre került állatok, ha elszaporodnak, óriási károkat tudnak okozni. A program nagymértékben az apróvadállomány hasznára válik.

A vadász szövetség a tagjainak az illetékes hatóságtól megkérte az engedélyt a borz, szarka, szajkó, dolmányos varjú idényen kívüli vadászatára, valamint a róka, borz, aranysakál éjszakai reflektoros vadászatára is.

A megye két térségének (Jászsági Tájegység és Tisza-tavi Tájegység) három helyszínén végzett összesítés alapján a március 20–28. között kijelölt gyérítési programban részt vevő 33 vadászatra jogosult szervezet egy aranysakált, 120 rókát, 31 borzot, négy nyestet, öt dolmányos varjút, 42 szarkát és 4 szajkót szolgáltatott a terítékre.

A záróeseményen eredményhirdetésre is sor került. Negyedik helyen az öcsödi Szabadság Vadásztársaság, a harmadikon a törökszentmiklósi Szenttamási Vt, a másodikon a tiszagyendai Kunsági Dózsa Vt, míg az első helyen, 9 rókát és 3 borzot beszolgáltatva, a fegyverneki Herman Ottó Vt végzett.

Képviselőik kupát és oklevelet vehettek át. Kasuba András összegzésként kihangsúlyozta, a mostani, eredményes kártevőgyérítési hét tapasztalataiból levonható, hogy a programnak megyénkben is lesz folytatása.

Forrás: szoljon.hu