Ajánló – HAZAI VADÁSZ – 240.adás – 2018.11.10. – szombat 12:30 óra – ECHO-TV

„Lépj közelebb a Vérteshez!”- Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Konferencia / Gímszarvas trófeaszemle a Pilisi Parkerdőben / OAK protection – Inváziós fajok visszaszorítása a Mecsekerdő Zrt.-nél / Száztíz trófea a Szombathelyi Erdészeti Zrt. idei trófeaszemléjén

Still1001_00046

„Lépj közelebb a Vérteshez!”- Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Konferencia

Az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület és a Vértesi Erdő Zrt. az „Erdők Hete” programsorozathoz kapcsolódóan – ismeretterjesztő és környezetkultúra konferenciát szervezett „Lépj közelebb a Vérteshez!” címmel, középiskolás diákcsoportok részére.

A konferencián a Vértes természeti értékeinek bemutatásáról és a fenntartható fejlődés előremozdításáról volt szó. A rendezvény kiemelt célja, hogy a résztvevő diákok közelebb kerüljenek a természethez, megismerjék a lakókörnyezetükben jelentkező környezeti problémákat, megoldásokat. E mellett végső soron nem titkolt cél, hogy – a konferencia ifjú vendégeire hatással – előremozdítsa az egészséges életmódra való törekvést.

A rendezvényen részt vevő előadók a Vértes (természetvédelmi, környezetvédelmi erdőmérnök szakemberek, a természeti értékek megőrzésének helyi képviselői) beszámoltak tapasztalataikról, szervezetükben végzett tevékenységeikről, céljaikkal összhangban való törekvéseikről, terveikről.

Still1010_00086

Gímszarvas trófeaszemle a Pilisi Parkerdőben

Az erdő megmutatja, ha megfelelő színvonalú a vadgazdálkodás. Ez a jelmondat fémjelezte a Pilisi Parkerdő Zrt. 2018-as trófeaszemléjét, ahol fontos szerepet kapott a főváros környéki gímszarvas-gazdálkodás eredményeinek értékelése.

A 2018-as bőgési szezonban elejtett gímszarvas bikák trófeáit mutatta be a szakmai nagyközönségnek a Pilisi Parkerdő Zrt. a Budakeszi Erdészetnél rendezett eseményen. A trófeák értékelése fontos szakmai mérföldkő, hiszen segítségével pontos képet lehet alkotni a vadállomány minőségéről, ami lehetőséget ad a vadgazdálkodás irányának felülvizsgálatára.

Still1001_00007

OAK protection  – Inváziós fajok visszaszorítása a Mecsekerdő Zrt.-nél

A május 5-i adásunkban a Mecsekerdő Zrt. OAK protection projekt keretében a talajvíz-monitoring rendszer felállításához szükséges kútfúrásokat vettük górcső alá. Most az inváziós  fajok visszaszorítására tett konkrét kísérletnek, az özönnövények irtásának egyes eszközeivel ismerkedett meg stábunk (kéregkenés vagy/és törzs injektálás vagy/és permetezés).

A  projekt átfogó célja a határ-menti térségben az őshonos erdőállományok (legfőképp a kocsányos tölgyesek) megóvása, az erdőpusztulások és fertőzések hátterének feltárása, és a talaj termőképességének megőrzése.

Still1016_00022

Száztíz trófea a Szombathelyi Erdészeti Zrt. idei trófeaszemléjén

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. hatodik alkalommal rendezte meg gímtrófeaszemléjét. Pukánszki Zoltán, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője elmondta: a megyében 32 tíz kilogramm feletti agancsot viselő gímbikát hoztak terítékre idén, a szakszerűtlen elejtések száma pedig töredéke a korábbi évekének: a 450 elbírált bikából csak hét.

Premier műsorunkat 2018. november 10-én, szombaton 12:30 órakor, az ismétlést november 11-én, vasárnap 07:35 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

Forrás: Hazaivadász